Există mereu un inceput…

…pentru fiecare zi; fiecare oră are un punct de plecare şi fiecare minut începe undeva, aşa cum fiecare secundă are un start. Între secunde se află, binînţeles, acele mici bătăi de ceas, unii le-ar zice milisecunde, tic-tacuri le-ar numi alții, eu prefer să le gândesc în bătăi de inimă, una…două…trei…vine și-a patra grăbită, a cincea, a șasea, a șaptea imediat și…stop! Dar ce s-a întâmplat?! s-a oprit ceasul?! nu, tic-tacul se aude, ceasul continuă să bată-n perete, atunci unde-i baiul?! Inima pulsează, dar nu mai are glas, s-a oprit brusc din alergat și șade, șade pe loc și…ascultă, veghează sau e inertă, hm… șireata, iar începe: pulsează. 🙂 Bun! Și ce-a fost îndărătnicirea de mai devreme?! Toată lumea și-a luat nasul la purtare, până și inima face ce i se năzare…care-i aici, în piept, sub coaste, credeam c-o pot stăpâni. Dar hai să vedem ce s-a întâmplat de fapt! Un anonim zicea odată ”Viața nu se măsoara în numărul de respirații pe care le ai, ci în momentele care iți taie răsuflarea.” Am înțeles, deci ce s-a întâmplat mai devreme a fost de fapt viață?! Acum când respir și inima a început iarăși să numere, viața mea s-a oprit, iar eu consum numai oxigen hrănind plantele cu CO2?! Și-atunci nu ar fi mai ușor să-mi țin respirația o zi?! Aș avea 24 de ore minunate doar de trăit, 86.400 de secunde pe care le-aș savura, o zi plină de-a dreptul numai de viață, fără escapade ale inimii care să bată. S-a găsit ea să aibă activitatea asta rutinieră…

De-ar fi așa de simplu…De-ar trebui numai atât să avem parte de clipe fericite, cred că toți am lua lecții de supraviețuire subacvatică, am învăța tehnici de respirație astfel încât să trăim cât mai mult, dar mai ales cât mai bine. Ideea e-n felul următor: fiecare dintre noi e atent ca bătăile inimii să-i fie regulate, unii dintre noi ne verificăm tensiunea arterială periodic să ne asigurăm că inima bate pasul unde trebuie și nu a luat-o pe alte cărări, avem grijă deci ca ei să-i meargă bine, dar câtă atenție dăm acestei nevoi de repaos?! Aici apare întrebarea mea. Suntem atenți la bunul mers al lucrurilor, dar cât de grijulii ne arătăm față de momentele în care  ne este tăiată răsuflarea?! Dacă ele înseamnă a trăi, de ce nu le dăm importanță?! ”De frică!”, un fulger străbătu liniștea, ”de frică să nu lezăm acest ceas biologic care continuă să bată cât îl țin curelele sau cu ce mecanisme o funcționa”. Iată și răspunsul. Teama este cel mai mare prieten și totodată dușman al nostru, nu ne lasă să ne trăim viața și-n același timp ne ferește de rele. De ce și de unde vin temerile noastre e un subiect prea complicat pentru 4 dimineața și oricum ține de  fiecare făptură în parte, dar o idee e clară și anume că evenimentele, lucrurile și oamenii pentru care inima dă skip unor bătăi ale sale le prețuim cel mai mult, formează amintirile, experiențele și dorințele noastre îndeplinite- de care ne temeam fără sens odată- lecțiile noatre învățate de altfel, un lanț trofic pentru suflet, dacă vreți.

Există mereu un început pentru fiecare zi/oră sau minut, putem fragmenta totul în părți mici mici mici, dar la un moment dat apare această imposibilitate de fragmentare- se numea cumva în fizică, dar Newton sau alți prieteni din breaslă dorm la ora asta- imposibilitate dincolo de care se află ce?! Ce se ascunde în spatele acestei cortine a sfârșitului, a mărunțimii și a divizării infinite?! Dar înainte?! înainte de început ce este?! Nu mai știu…nici Iona cu toate gândurile lui vociferânde nu mai are răspuns… Un lucru e sigur, un lucru e cert: clipa de față! Pe asta pot s-o trăiesc căci e aici, e acum, e a mea, e a noastră. Și merită să îmi fac inima să stea la fiecare milisecundă, extaziată de tot ce vede, pentru că viața nu- i scurtă, nu-i lungă, e doar atât cât trebuie.

Dar stai, că zicând toate astea, deja…deja am făcut clipa trecută…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s